Thursday, July 4, 2013

ေရွာင္ရွားသင့္ဆံုး မွတ္ဥာဏ္ပ်က္စီးေစေသာ အစားအစာမ်ား

Leave a Comment
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ဘ၀မွာ အစားအစာမ်ိဳးစံုကို စားသံုးလ်က္ရွိေနၿပီး ဒီထဲကမွ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအား တစ္နည္းေျပာရရင္ ဥာဏ္ရည္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ဒါမွမဟုတ္ အားနည္းေစႏိုင္တဲ့ ေန႔စဥ္ အစားအစာေတြ ရွိေနပါတယ္။ ဒီေန႔တင္ျပသြားမွာကေတာ့ အဲဒီ မွတ္ဥာဏ္ပ်က္စီးမႈကို အလြန္အကၽြံ ျဖစ္ေစႏို္င္တဲ့ အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ (၁) သၾကားဓါတ္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား – အခ်ိဳ႕ေသာ မုန္႔နဲ႔ သၾကားအဓိကထား ထုတ္လုပ္ေသာ အစားအစာနဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြဟာ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် ဓါတ္သေဘာ ေျပာင္းလဲမႈ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ဦးေႏွာက္ကို အေႏွာက္အယွက္ေပးတဲ့ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းေစတဲ့ ဓါတ္ေတြကို ထုတ္လုပ္ ျဖစ္ေပၚလာတာေၾကာင့္ ေရွာင္ရွားသင့္တဲ့ အရာပါ (၂) အရက္ – အရက္ရဲ႕ ဆိုးကြက္ကေတာ့ ထူးထူး ေထြေထြ ေျပာစရာ မရွိေလာက္ေအာင္ လူေျပာမ်ားတာမို႔ အက်ယ္ေျပာစရာ မရွိပါ (၃) အသားညႇပ္ ေပါင္မုန္႔ – သူက အရသာရွိေအာင္ ပါ၀င္ပစၥည္း အမ်ားႀကီးကို ေပါင္းစပ္ စားေသာက္တာ ျဖစ္လို႔ ပံုမွန္ ၾကည့္ရင္ေတာ့ အာဟာရရွိတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ေပမယ့္ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရေတာ့ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ ႐ႈပ္ေထြးမႈေတြ ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ (၄) အသားေၾကာ္မ်ား – ကၽြန္ေတာ္ဆို႔ဆီမွာေတာ့ ၾကက္ေၾကာ္ေတြကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သေဘာက် ႏွစ္ၿခိဳက္ၾကပါတယ္၊ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္အရေတာ့ ဓါတုပစၥည္း ပံုမွန္ထက္ ပိုမိုပါ၀င္တယ္၊ ျပည့္၀ဆီ ပိုမ်ားတယ္၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာမွာ အနည္ထိုင္ေစႏိုင္တဲ့ အရာေတြ ပါ၀င္ပါတယ္တဲ့။ (၅) မက်က္ တက်က္ အစာမ်ား – အသားေၾကာ္ေတြလို သက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္တဲ့ (၆) အငံမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား – ယခင္ကေတာ့ ေသြးတိုးေစတယ္၊ ေသြး တက္ေစႏိုင္တယ္ ေလာက္ပဲ သိထားၾကေပမယ့္ အခုေတာ့ ေနာက္ထပ္ ဆိုးက်ိဳးတစ္ခုကို သိလာရပါၿပီ၊ အဲဒါကေတာ့ ဥာဏ္ရည္ကို အားနည္းေစပါတယ္တဲ့။ (၇) ရာႏႈန္းျပည့္ မဟုတ္တဲ့
ဂ်ံဳမ်ား – ဂ်ံဳၾကမ္းပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အေခ်ာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ျပႆနာ မရွိပါဘူးတဲ့၊ ဒါေပမယ့္ ရာႏႈန္းျပည့္ ဂ်ံဳသန္႔မဟုတ္ပဲ တျခားေသာ ဓါတုေဗဒ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာစပ္ထားရင္ေတာ့ အႏ ၱရယ္ ရွိပါတယ္ (၈) မက်က္ တက်က္ အသားမ်ား – အသားဆိုတာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အတြက္ အေကာင္းဆံုး အသားဓါတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးတဲ့ အရာ ျဖစ္ေပမယ့္ မက်က္ တက်က္စားရင္ေတာ့ ဆိုးက်ိဳးကိုသာ ရရွိေစႏို္င္ပါတယ္တဲ့။ (၉) အဆီမ်ားေသာ အစာမ်ား – ကၽြန္ေတာ္တို႔ေတြကလည္း ဘယ္ေလာက္ေတာင္မွ အဆီမ်ားတာ အီတာ ဆိမ့္တာ ႀကိဳက္သလဲဆိုရင္ ၀က္ဆီဖက္ေတာင္ သြားေရစာ အျဖစ္ စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီအက်င့္ကို ဒီေန႔ျပင္သင့္ပါၿပီ။ ၀က္ဆီဖတ္ အပါအ၀င္ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြက ဥာဏ္ထိုင္းေစပါတယ္။ (၁၀) မူးယစ္ေဆး သံုးစြဲျခင္း – မူးယစ္ေဆးရယ္ အလြယ္ဆံုး ၾကည့္ရင္ ေဆးလိပ္မွာပါတဲ့ နီကိုတင္း ဓါတ္ေၾကာင့္လည္း ဥာဏ္ရည္ မွတ္သားမႈ အပိုင္းမွာ ထိခိုက္မႈေတြ ရွိေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။

Ref: www.firnea.com
http://www.myanmarict.com/news/intelligence-killing-foods-need-to-avoid/


0 comments:

Post a Comment

Facebook Like Page