Thursday, July 10, 2014

အစာအိမ္အတြက္ တိုင္းရင္းေဆး........ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ) ျပည္သတင္းလူငယ္(ျပည္သတင္း)

Leave a Comment
အစာအိမ္အတြက္ တိုင္းရင္းေဆး
==================

အစာအိမ္ေရာဂါနွင့္ကိုယ္ေတြ႔ ဆိုတဲ့ပိုစ္မွာ ဗံဒါပင္မွအရြက္(မွည့္ရင့္ေနေသာ အနီရြက္)ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ႀကိဳေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းေဖၚျပထားပါတယ္။

အ႐ွင္ပညာသီဟာဘိဝံသ(ပဥၥနိကာယ္) ရဲ့ ေဆးၿမီးတိုအစြမ္းဆိုတဲ့ပိုစ္မွာ ေတာ့ ေန႔တိုင္း ရဲယို႐ြက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး တစ္ေန႔ႏွစ္႐ြက္ ေန႔စဥ္ တို႔စားတာ အစာအိမ္ေရာဂါ ေပ်ာက္ေၾကာင္း။ အစာအိမ္ေရာဂါ႐ွိသူမ်ား ရဲယို႐ြက္ကို တို႔စားျခင္း၊ အေျခာက္လွမ္း အမႈန္႔ ျပဳလုပ္ၿပီး မွီဝဲျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ေရာဂါ လက္ေတြ႔ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ ေၾကာင္း ေရးသား ထား ပါတယ္။

ျဖစ္နိုင္တာက ဗံဒါရြက္နဲ႔ ရဲယို႐ြက္တို႔ ဟာၾကက္သြန္ျဖဴစသည္တို႔လို ပိုး မပြါးေစနိုင္လို႔ လိုထင္ပါတယ္။

က်မကိုယ္ေတြ႔ေျပာရရင္ လြန္ခဲ့တဲ့ အႏွစ္ ၄၀ က က်မရဲ့အမ အစာအိမ္နာ Gastric ulcer ျဖစ္တဲ့အတြက္ အေမရိကန္ေဆးရံု (နား၊နေခါင္း၊ေဆးရံုေဟာင္း) မွာတစ္လတိတိတင္ထားၿပီး ၂နာရီတစ္ခါ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ့ဆန္ျပဳတ္ပဲစားရပါတယ္။ ေဆးရံုကဆင္းလာေတာ့ အနာသက္သာတယ္ ဆိုေပမဲ့ ရွင္းရွင္းေတာ့ မေပ်ာက္ပါဘူး။ သူႀကိဳက္တဲ့ေကာက္ညႇင္းေပါင္းစား ရင္ျဖစ္ျဖစ္၊ လက္လုပ္အခ်ဥ္ စားရင္ ျဖစ္ျဖစ္ ရင္ေခါင္းကေအာင့္လာၿပီး အႏွိပ္သည္ဘုကိုရင္ေခါင္း မွာထားၿပီးေမွာက္အိပ္ထဲ့အထိခံရပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းဘာေဆးမွ မေသာက္ပဲေပ်ာက္သြား တယ္လို႔ေျပာပါတယ္။ အခု ေကာက္ညႇင္းေပါင္းစားလဲမနာ ေတာ့ဘူးတဲ့။ ဒါေပမဲ့သူက ေရလံုး၀ မေသာက္ဘူး။ ေရအစား ေရေႏြးၾကမ္းက်က်သာေသာက္ေလ့ ရွိ ပါ တယ္။ ေဆးေသာက္ရမွာ လည္းအလြန္ေၾကာက္တဲ့အတြက္ သူ႔ရဲ့လက္သံုးေတာ္ေဆးက ၾကက္သြန္ျဖဴပါ၊ ေခ်ာင္းဆိုးရင္ ျဖစ္ျဖစ္၊ ႏွာစီးရင္ျဖစ္ျဖစ္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔စားေလ့ရွိပါတယ္။ အခုမွ သူ႔ရဲ့အစာအိမ္နာေပ်ာက္ ရ ျခင္းအေၾကာင္းကိုသိရပါတယ္။

-----------------------------------------

တစ္ခါက ေဆးေက်ာင္း Final Part II ေက်ာင္းသူတစ္ဦး စာေရးသူ၏ ေဆးခန္းသို႔ လာျပပါသည္။ သမီး ဆရာဝန္မေလးက ေခၚလာျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သူ႔ပါးစပ္အတြင္းမွာ ခ်ိဳင့္ခြက္ကဲ့သို႔ ေပါက္ေနေသာ အနာငယ္ေလးမ်ားကို ျပသည္။ လွ်ာေဘးမွာလည္း ရွိသည္။ ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက စိတ္ပူပန္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အနာ Stress Ulcer ေျပာေၾကာင္းႏွင့္ ခရမ္းျပာေဆး တို႔ခုိင္းေၾကာင္း၊ စာေမးပြဲနီးတုိင္း ဤအနာမ်ား ေပါက္ေၾကာင္း ေျပာပါသည္။ ယခုတစ္ႀကိမ္မွာ ပို၍ အနာမ်ားသည္။ အစာ အပူအစပ္ လံုးဝ မထိရဲ။ ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးမွ ပရက္ဒီစလံုးေဆးေပးေၾကာင္း ထိုေဆးမွာ Side Effect အလြန္မ်ားသျဖင့္ မေသာက္ရဲေၾကာင္း၊ တုိင္းရင္းေဆးႏွင့္ စမ္းကုလို၍ လာျပျခင္း ျဖစ္သည္။ စာေရးသူသည္ ေဆးေက်ာင္းသူတစ္ဦးကို ျမန္မာေဆးမ်ား စမ္းၿပီး မေပးလိုပါ။ ယံုၾကည္မႈအျပည့္ မရွိဘဲ အစမ္းသေဘာမ်ိဳး ေသာက္ၾကည့္ခ်င္သူကို ေဆးမေပးလိုပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ေဆးမေပးဘဲ ဓာတ္စာသာ ေပးပါမည္။ စမ္းစားၾကည့္ပါဟု ေျပာၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္း ဓာတ္စာ ေပးပါသည္။ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္းအမွည့္ကို ေဆးဆိုး မျဖစ္ေစရ။ ပင္မွည့္ (သို႔) အုပ္မွည့္ကို ဝယ္ခိုင္းပါသည္။ ထိုငွက္ေပ်ာသီးကို မီးဖုတ္ၿပီး ပူပူေလး စားခုိင္းပါသည္။



ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး အခြံအတြင္းမွ အသား (အေျမႇး) အမွ်င္မ်ားမွာ ေလပူကို ႏုိင္ၿပီး ပါးစပ္အနာ၊ အစာအိမ္ အနာမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါသည္။ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး စားသူမ်ားမွာ ထိုေဆးဖက္ဝင္သည့္ အမွ်င္အသားမ်ားကို အခြံခြာၿပီး မစားမိဘဲ လႊတ္ပစ္လိုက္ၾကပါသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ကို မီးဖုတ္၊ မီးကင္ေသာအခါ ထိုအေျမႇးမ်ားသည္ ေပ်ာ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးအသားႏွင့္ ေပါင္းစပ္သြားသျဖင့္ မီးဖုတ္စားခုိင္းျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာအိမ္ အနာမ်ားကို သက္သာေစႏုိင္ေလသည္။ ပဲခူး႐ိုးမတြင္ ဝါးခုတ္သည့္ ကရင္လူမ်ိဳးမ်ားသည္ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး အစိမ္းမ်ားကို ဟင္းခ်က္စားေလ့ ရွိၾကသည္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္း အနည္းငယ္၊ ငါးပိ အနည္းငယ္ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးစိမ္း၊ ငွက္ေပ်ာဖူး၊ ငွက္ေပ်ာအူတုိင္တို႔ကို ေရာခ်က္သည့္ ဟင္းကို တာလေပါဟင္းဟု ေခၚၾကေလသည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ ၂၀ ခန္႔ (၁၉၉၂ ခုႏွစ္) က အိႏၵိယႏုိင္ငံရွိ အာယုေဗၺဒ ေဆးတကၠသိုလ္ႀကီးမွ ငွက္ေပ်ာသီးဖီးၾကမ္း အစိမ္းႏွင့္ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ားကို စမ္းသပ္ ကုသေပးခဲ့ဖူးသည္။


အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္နံရံတြင္ အခၽြဲအေျမႇး မရွိသျဖင့္ ဗိုက္နာ ဗိုက္ေအာင့္သူမ်ား၊ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ား၊ အူသိမ္ပိုင္း အနာရွိသူမ်ားကို ဘစ္စမတ္ေခၚ အစာအိမ္ေဆး ေပါင္ဒါမႈန္႔ႏွင့္ ကုသူမ်ားႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးဖီးၾကမ္း အမႈန္႔ကို ေဆးေတာင့္ (Capsule) ထည့္၍ မသိေအာင္ ေပးၿပီး တိုက္ေကၽြးသူ လူေပါင္း ၁၀၀ ကို စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ဖီးၾကမ္းအမႈန္႔ႏွင့္ ကုသသူ ၈၀ မွာ အစာအိမ္ေဝဒနာ ခံစားေနရျခင္းမွာ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေၾကာင္း စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္ဟု ဆိုသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ ေလပူေရာဂါ၊ ေလအထက္လွန္ေရာဂါ၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ အာသီးေရာင္ေရာဂါ၊ သြားဖုန္းႂကြ သြားနာေရာဂါ ရွိသူမ်ား ထို႔အျပင္ ႏွလံုးေလပင့္၍ ေမာသူ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြက္ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီးသည္ ဓာတ္စာလည္းျဖစ္၊ ေဆးလည္း ျဖစ္ပါသည္။ ပံုမွန္အတုိင္းေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အစိမ္းကို ဟင္းခ်က္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း စားသံုးၾကည့္ပါ။ ႏွစ္ရွည္ျဖစ္ေနေသာ အစာအိမ္နာသာမက ေလးဘက္နာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေခါင္းကိုက္၊ ေခါင္းအံု မူးေဝေသာ ေရာဂါမ်ားအျပင္ ႏွစ္ရွည္ စြဲစားလွ်င္ ေသြးတုိးေရာဂါကိုပါ ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ျပတ္ျခင္းမ်ားကိုပါ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပလိုက္ရပါသည္။



ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

ျပည္သတင္းလူငယ္(ျပည္သတင္း)


0 comments:

Post a Comment

Facebook Like Page