Saturday, August 31, 2013

ပန္းေဂၚ ဖီနွင့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား

Leave a Comment
ပန္းေဂၚ ဖီနွင့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
**************************************

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ခနၶာကိုယ္အတြက္ ေရာဂါကာကြယ္ေရးနဲ့ က်န္းမာေရးကို ထိန္းထားႏိုင္႐ုံမကဘဲ ခနၶာကိုယ္တြင္းမွာ ႐ွိတဲ့အယ္ကာလီကို ထိန္းညွိေပးရာမွာ အလြန္တန္ဖိုုးရိွလွပါတယ္။ ဒီတစ္ပတ္မွာလည္း ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္လို့ လူသိနည္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳး အေျကာင္းက ို မိတ္ဆက္ေပးပါမယ္။ အဲဒါကေတာ့ ပန္းေဂၚဖီ (Cauliflower) ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ အစာအာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 (thiamine) ၊ ဗီတာမင္ B2 (riboflavin) ၊ ဗီတာမင္ B3 (niacin) ၊ ဗီတာမင္ B5 (pantothenic acid) ၊ ဗီတာမင္ B6 (pyridoxine) ၊ ဗီတာမင္ B9 (folic acid) ၊ ပရိုတင္း၊ ေဖာ့စေဖာရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ့ မင္းဂနိစ္တို့ ပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေပါင္းမ်ားစြာအရ ပန္းေဂၚဖီမွာ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆီးအိတ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမျကီးကင္ဆာ၊ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ နဲ့ သားအိမ္ကင္ဆာတို့ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္။ ကင္ဆာအင္ဇိုင္းမ္ေတြကိုေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတိၲေတြ ပါရိွပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီကို ပံုမွန္စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါ၊ အူမေရာင္နာ၊ ဆီးခ်ိဳနာစတဲ့ ေရာင္ရမ္းနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ K ၁၁ မိုက္ခရိုဂရမ္နဲ့ အိုမီကာ ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ဝ.၂၁ ဂရမ္ ပါဝင္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီျပဳတ္ရည္တစ္ခြက္ဟာ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းေဂၚဖီမွာ အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္း မြန္ေစျပီး ခႏၵာကိုယ္ထဲက မလိုအပ္တဲ့အရာေတြကို ဖယ္႐ွားေပးႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ နွလံုးေသြးေျကာနဲ့ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေဝဒနာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီကေတာ့ အဆုတ္ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္အတြက္အေထာက္အကူျပဳတယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးေတြ႔႐ွိရတဲ့ သုေတသန ရလဒ္ေတြအရ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီမွာ ပါရိွတဲ့ ဓာတ္တစ္မိ်ဳးဟာ အဆုတ္ရဲ့ ခံနိုင္ရည္အားကို တိုးျမွင့္ ေပးတယ္လို့ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွ သိပံၸပညာ႐ွင္မ်ားက ဆာလ္ဖိုရာပိန္းေခၚ ဓာတ္တစ္မိ်ဳးမွာေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ဟာ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီမွာ ၾကြယ္ဝစြာ ပါ႐ွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ့ သတၲုဳဓာတ္ေတြကို သဘာဝအတိုင္း စားသံုးႏိုင္မွ အာဟာရေတြကို အျပည့္အဝ ရ႐ွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုျကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သဘာဝအတိုင္း စားသံုးတဲ့အခါမွာ လတ္ဆတ္မႈမရိွရင၊္ သန့္ရွင္းစြာ မထားရင္၊ အခိ်န္အျကာျကီး သိုေလွာင္ထားခဲ့ရင္၊ နည္းမွန္လမ္းမွန္နဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းမဟုတ္ရင္ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္စင္ေတြ ပ်က္စီးဆံုး႐ႈံးေစၿပီး ပါဝင္သမွ်အာဟာ ရဓာတ္ေတြကို အျပည့္အဝ မရႏိုင္ေတာ့ပါဘူး ။ပန္းေဂၚဖီကို စားသံုးေနတဲ့ေနရာမွာ အထူး သတိထားသင့္ပါတယ္။ ပန္း ေဂၚဖီကိုေရနဲ႔ေဆး႐ုံတင္ မရပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ အခုေခတ္မွာ ပိုးသတ္ေဆးေတြ သံုးျကလို့ပါ။ တခိ်ဳ႔ေသာ ပိုးသတ္ေဆးေတြက လူေတြရဲ့က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ပန္းေဂၚဖီကို စားသံုး မယ္ဆိုရင္ ဆားနဲ့နယ္ျပီး ေရျကာျကာစိမ္ ထားပါ။ ဒါမွ ပန္း ေဂၚဖီထဲက ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ အျခားေသာ ပိုးမႊားေတြကင္းစင္သြားမွာပါ။ ဘယ္ေလာက္ပဲ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳတဲ့ အသီးအနံွေတြပဲျဖစ္ျဖစ္ နည္းမွန္၊ လမ္းမွန္နဲ့ စားသံုးမွသာ က်န္းမာေရးကို အျပည့္အဝ အေထာက္အကူျပဳနိုင္မွာပါ။ သင္တို႔လည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စားတိုင္းမွာ အာဟာရဓာတ္ေတြရရျိွပီး က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္လို့ သတိထားျကျပျီဖစ္တဲ့အတြက္ ပျိုပီး ျပည့္စံုတဲ့ အကိ်ဳးေက်းဇူး ေတြရ႐ွိေအာင္ နည္းမွန္၊လမ္းမွန္၊ စနစ္မွန္နဲ့ စားသံုးနိုင္ျကပါေစလုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။pyayct မွ ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္။ျပည္သတင္း..

0 comments:

Post a Comment

Facebook Like Page