Friday, July 19, 2013

ကိုကာကိုလာ အခ်ဳိရည္ကို စတင္ တီထြင္ခဲ့သူ



ကိုကာကိုလာ အခ်ဳိရည္ကို စတင္ တီထြင္ခဲ့သူ
**************************
ကိုကာကိုလာကို ပထမဆံုး တီထြင္ခဲ့သူကေတာ့ ေဆးပညာရွင္ John Pemberton ဆိုသူျဖစ္ၿပီး ေခါင္းကိုက္ေရာဂါကို ကုသဖို႕တီထြင္ခဲ့တာပါ။



ကိုကာကိုလာ လို႕ဘာလို႕ေခၚရတာလဲဆိုေတာ့ ေဆးအျဖစ္တီထြင္စဥ္က ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အစြဲျပဳၿပီးေခၚတာပါ။အဲဒီထဲမွာ Coca သစ္ရြက္နဲ႕ Kola အေစ့ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္တဲ့။

၀ိုင္နီထဲကို သၾကားအခ်ိဳးအစားမွန္မွန္ထည့္လိုက္ရင္ ကိုလာအရသာနဲ႕ အတူတူပါပဲတဲ့။

ကိုကာကိုလာက အစြန္းခၽြတ္တဲ့အာနိသင္ရွိပါတယ္တဲ့။ညစ္ပတ္ေနတဲ့ အိမ္သာခြက္ေတြ၊သံေခ်းေတြကို ခၽြတ္ေပးနိုင္ပါတယ္တဲ့။

တကယ္လို႕ သင့္ဆံပင္မွာ ပီေကေတြကပ္သြားရင္ ကိုကာကိုလာနဲ႕ ေခါင္းေလ်ွာ္လိုက္ပါ။အလြယ္တကူ ကၽြတ္သြားပါလိမ့္မယ္။

ပထမဆံုး ကိုကာကိုလာက အစိမ္းေရာင္ရွိပါတယ္တဲ့။

ကိုကာကိုလာဆုိတာ တရုတ္လို ပါးစပ္ကိုေပ်ာ္ရြင္ေစေသာအရာ ဟုအဓိပၸါယ္ရပါတယ္။

ကိုကာကိုလာ ကို တစ္ေန႕ကုိ ၈ပုလင္းထက္ပိုေသာက္ရင္ အခန္႕မသင့္ရင္ ေသေစနိုင္ပါတယ္။ဘာျဖစ္လို႕လဲဆိုေတာ့ သူ႕မွာ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး အသက္ရွဴမႈကို ဟန္႕တားပါတယ္။

တစ္စကၠန္႕မွာ ကိုကာကိုလာပုလင္းေပါင္း ၁၀၄၅၀ ကို ကမာၻတစ္၀ွမ္းမွာေသာက္သံုးေနၾကပါတယ္။

ကိုကာကိုလာမွာ သၾကားပါ၀င္မႈျမင့္မားတဲ့အတြက္ တစ္ေန႔ကုိ တစ္ပုလင္းပဲ ေသာက္ရင္ေတာင္ အသက္၅၀ေက်ာ္ရင္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ျဖစ္နိုင္ပါတယ္တဲ့။
**************************
ကိုကာကိုလာကို ပထမဆံုး တီထြင္ခဲ့သူကေတာ့ ေဆးပညာရွင္ John Pemberton ဆိုသူျဖစ္ၿပီး ေခါင္းကိုက္ေရာဂါကို ကုသဖို႕တီထြင္ခဲ့တာပါ။

ကိုကာကိုလာ လို႕ဘာလို႕ေခၚရတာလဲဆိုေတာ့ ေဆးအျဖစ္တီထြင္စဥ္က ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အစြဲျပဳၿပီးေခၚတာပါ။အဲဒီထဲမွာ Coca သစ္ရြက္နဲ႕ Kola အေစ့ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္တဲ့။

၀ိုင္နီထဲကို သၾကားအခ်ိဳးအစားမွန္မွန္ထည့္လိုက္ရင္ ကိုလာအရသာနဲ႕ အတူတူပါပဲတဲ့။

ကိုကာကိုလာက အစြန္းခၽြတ္တဲ့အာနိသင္ရွိပါတယ္တဲ့။ညစ္ပတ္ေနတဲ့ အိမ္သာခြက္ေတြ၊သံေခ်းေတြကို ခၽြတ္ေပးနိုင္ပါတယ္တဲ့။

တကယ္လို႕ သင့္ဆံပင္မွာ ပီေကေတြကပ္သြားရင္ ကိုကာကိုလာနဲ႕ ေခါင္းေလ်ွာ္လိုက္ပါ။အလြယ္တကူ ကၽြတ္သြားပါလိမ့္မယ္။

ပထမဆံုး ကိုကာကိုလာက အစိမ္းေရာင္ရွိပါတယ္တဲ့။

ကိုကာကိုလာဆုိတာ တရုတ္လို ပါးစပ္ကိုေပ်ာ္ရြင္ေစေသာအရာ ဟုအဓိပၸါယ္ရပါတယ္။

ကိုကာကိုလာ ကို တစ္ေန႕ကုိ ၈ပုလင္းထက္ပိုေသာက္ရင္ အခန္႕မသင့္ရင္ ေသေစနိုင္ပါတယ္။ဘာျဖစ္လို႕လဲဆိုေတာ့ သူ႕မွာ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး အသက္ရွဴမႈကို ဟန္႕တားပါတယ္။

တစ္စကၠန္႕မွာ ကိုကာကိုလာပုလင္းေပါင္း ၁၀၄၅၀ ကို ကမာၻတစ္၀ွမ္းမွာေသာက္သံုးေနၾကပါတယ္။

ကိုကာကိုလာမွာ သၾကားပါ၀င္မႈျမင့္မားတဲ့အတြက္ တစ္ေန႔ကုိ တစ္ပုလင္းပဲ ေသာက္ရင္ေတာင္ အသက္၅၀ေက်ာ္ရင္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ျဖစ္နိုင္ပါတယ္တဲ့။

No comments:

Post a Comment